Miodowe bałwanki
Składniki
MUFFINKI:
- 0.75 szklanki miodu
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0.5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
DODATKI:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- dżem z czarnej porzeczki
- wiórki kokosowe
- 200 g białej czekolady
- 10 owoców goji
Przygotowanie:
Krok 1
Miód i masło umieścić w garnuszku. Rozpuścić na małym ogniu. Dodać roztrzepane jajka do przestudzonej masy. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam rękawa cukierniczego bez założonej końcówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 20-25min. Muffinki bardzo wyrosną.
Krok 2
Po wystudzeniu ściąć muffinkom "czapeczki" na wysokości, gdzie kończą się papilotki. Ciasto rozkruszyć w palcach, powinno go być około 300 g. Dodatkowo skruszyłam dwie muffinki. Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać do ciasta i połączyć. Zostało mi 10 muffinek. Z ciasta wyciąć 10 małych kółek na czapki, uformować 20 kulek na guziki i 20 mniejszych na oczy. Z pozostałego ciasta zrobić kule na bałwanki. Jedna większa, a druga trochę mniejsza. Wstawić do lodówki.
Krok 3
Na ściętych muffinkach rozsmarować cienką warstwę gęstego dżemu. Brzegi obsypać wiórkami kokosowymi. Rozpuścić białą czekoladę (użyłam kuwertury) nad kąpielą wodną. Największe kulki nabijać na wykałaczkę i zanurzać w czekoladzie, otrząsając nadmiar. Kłaść na muffinkach i wstawić do lodówki.
Krok 4
Kiedy czekolada lekko zastygnie (moja była jeszcze miękka), przebijać mniejsze kulki wykałaczką i obtoczone w czekoladzie umieszczać na większej kulce. Wykałaczkę wbiłam głębiej, żeby utrzymać pion. Dzięki temu mniejsza kulka nie spadła i trzymając za wykałaczkę można było wbić nos, umieścić oczy i guziki (użyłam igły). Igłą zrobić buźki. Takie bałwanki wstawić do lodówki, aż czekolada zastygnie.
Krok 5
Następnie wykręcić ostrożnie wykałaczki i na wierzchu przykleić krążek. Jeżeli czekolada jest bardzo twarda, wystarczy przytrzymać chwilę palcem, aż zmięknie i wtedy przykleić czapeczkę. Z boku umieścić gałązki świerku. Dobrej zabawy i smacznego!