Czekoladowe tabliczki
Składniki
Ciasto
- 300 g mąki + do podsypania
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 ml śmietany lub kefiru
Dodatki
- 1 tabliczka (150gr) czekolady dobrej jakości
- cukier puder
- wykałaczka
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik na 180°C.
Krok 2
Przesianą mąkę połączyłam z masłem siekając je dużym nożem. Dodałam żółtko, cukier i jogurt. Ciasto trzeba szybko zagnieść na gładką masę. Rozwałkowałam na około 3mm grubości, na blacie posypanym mąką. Wycięłam używając foremki w kształcie prostokąta, ale można po prostu nożem podzielić ciasto na takie tabliczki. Podważając ciasto nożem przeniosłam na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu ciastka trzeba wystudzić.
Krok 3
W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Płynną rozprowadzamy na ciastkach pozostawiając wolne brzegi. Im lepiej ją wygładzimy, tym ładniejszą powierzchnię będą mieć tabliczki. Ja zdecydowanie się spieszyłam;).
Krok 4
Żeby czekolada szybciej zastygła można ciastka włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wykałaczką rzeźbimy. Nie trzeba mocno naciskać, wystarczy, że wykałaczka pozostawi ślad, lekkie wgłębienie. Posypujemy te „napisy” cukrem pudrem zdmuchując lub ścierając palcem nadmiar cukru. Puder zostanie we wgłębieniach, tworząc wyraźne litery i kształty, które wcześniej przygotowaliśmy wykałaczką.