Kruche orzeszki z nadzieniem
Składniki
ciasto
- 100 g masła
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 0.25 szklanki cukru
- 1 szt jajko
- 0.25 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka octu
nadzienie
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Najlepiej dzień wcześniej ugotować mleko skondensowane. Puszkę umieścić w garnku, zalać wodą i gotować przez 2 godziny. Odlać wodę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Sodę rozpuścić w occie. Wszystkie składniki umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść z nich kruche ciasto.
W dłoni formować niewielkie kulki i wkładać do otworów w formie. Zamknąć patelnię i ustawić na najmniejszym palniku. Smażyć kilka minut z obu stron do złotego koloru. Uważać aby ciasto nie spaliło się.
Krok 3
Po usmażeniu otworzyć formę, poczekać aż trochę ostygnie i przy pomocy cienkiego noża ostrożnie wyjmować ciastka. Przed następnym użyciem dokładnie oczyścić z resztek ciasta aby kolejne nie przywierało i nie przypalało się.
Krok 4
Do wystudzonych połówek orzeszków, grzybków itp. kłaść po łyżeczce wcześniej ugotowanego mleka. Smarować brzegi ciastek i sklejać je w całość. Odczekać trochę aż wszystko dobrze połączy i podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/kruche-orzeszki-z-nadzieniem.html#more