Gingerbread muffins
Składniki
Muffinki
- 250 g mąki pszennej
- 0.5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 1 szt jajko
- 90 g cukru
- 150 ml mleka
- 0.25 łyżeczki octu jabłkowego
- 6 łyżek oleju
- 6 miodu
- 4 łyżki syropu z daktyli
Czekolada
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 15 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
W średniej misce należy wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, przyprawy, proszek, sodę oraz cukier.
Krok 2
W większym naczyniu należy połączyć: jajko, mleko, ocet, olej oraz miód wraz z syropem.
Krok 3
Następnie dodać suche składniki do mokrych i połączyć mieszając mikserem lub łyżką. Tą czynność wykonujemy tylko chwilkę, aby niezbyt napowietrzyć masę, mogą pozostać niewielkie grudki.
Krok 4
Formę można wyłożyć papilotkami (lub nie) i nakładać do nich ciasto na około 3/4 wysokości.
Piec 15 minut w 200stopniach. Wystudzić w foremce i następnie wyłożyć na kratkę.
Krok 5
Polewa:
Obie czekolady oraz masło roztopić w kąpieli wodnej na jednolitą masę. Polewać tą mieszanką wystudzone muffinki.