Drożdżowe baranki na nóżkach
Składniki
- 300 g mąki tortowej
- 9 łyżek cukru drobnego do wypieków
- 0.5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 50 g margaryny
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml lukru
- 1 kakao do ozdoby
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże rozmącamy widelcem w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki.
Odstawiamy na chwile.
Do miski wsypujemy resztę mąki, cukier i wbijamy jajka.
Dolewamy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy możemy zrobić to robotem , bo ciasto jest luźne.
Na koniec dodajemy margarynę i dalej wyrabiamy.
Odstawiamy przykryte ściereczką na 30 minut w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice, dzielimy na 10 równych kawałków.
Z 3 części robimy baranka na nóżkach.:
Ciasto dzielimy na 2 części, z jednej robimy tułów kształtując ogonek.
Z reszty robimy głowę, uszy, które delikatnie przed pieczeniem wsadzamy pod głowę baranka i 4 kulki na nogi.
Układamy kolejno każdą część baranków na wyłożonej folią aluminiową blaszce.
Folię smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Smarujemy każdą część mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 13-15 minut.
Po wyjęciu i wystudzeniu składamy baranki. Wbijamy w nóżki wykałaczki i wbijamy kolejno w brzuszek , tak samo robimy z głową. Z białego lukru robimy oczka i wełnę baranków.
Kakaem można "nasmarować" baranki - wtedy będą umaszczone na ciemno :-)