Biscotti
Składniki
- 150 g mąki
- 75 g brązowego cukru
- 100 g całych migdałów bez skórki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomaraczy
- skórka z 1 cytryny
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotowanie:
Ubijamy jajko z cukrem na jednolitą masę.
Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz gałkę. Ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki.
Krok 2
Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dorzucamy migdały - ten etap trzeba koniecznie robić ręcznie, a nie w mikserze. Do mieszania zwykle używam silikonowej łyżki.
Ciasto formujemy w obsypanych mąką dłoniach tak, by uzyskać kształt bochenka ciabatty.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu).
Krok 3
Wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut na kratkę do ostygnięcia.
Następnie kroimy ostrym nożem w paski o szerokości 1 cm.
Wykładamy ponownie na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8 minut, po czym odwracamy wszystkie ciasteczka i pieczemy kolejne 8 minut.
Krok 4
Podanie:
Najbardziej lubię maczać biscotti w kawie lub herbacie. Włosi lubią je maczać w słodkim, deserowym winie Vin Santo.
Jeśli lubicie możecie do ciasteczek zamiast migdałów dodać inne orzechy np. laskowe lub pistacje. Dodatkowego aromatu nada ciasteczkom kandyzowana skórka z cytryny, pomarańczy, czekolada, czy też suszona żurawina.