Biscotti

Dodany przez: Madame Edith (więcej moich przepisów)

Biscotti to nie tylko świetne ciasteczka, ale jednocześnie propozycja na własnoręcznie zrobiony prezent dla rodziny, czy znajomych z okazji Świąt. Można je zrobić dużo wcześniej, bo szczelnie zamknięte mogą leżakować do 3 miesięcy.
Obejrzane: 1813
Porcje: 19
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 150 g mąki
  • 75 g brązowego cukru
  • 100 g całych migdałów bez skórki
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 pomaraczy
  • skórka z 1 cytryny
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotowanie:
Ubijamy jajko z cukrem na jednolitą masę.

Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny i pomarańczy, cynamon oraz gałkę. Ciągle mieszając dodajemy po jednej łyżeczce mąki.

Krok 2

Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję dorzucamy migdały - ten etap trzeba koniecznie robić ręcznie, a nie w mikserze. Do mieszania zwykle używam silikonowej łyżki.

Ciasto formujemy w obsypanych mąką dłoniach tak, by uzyskać kształt bochenka ciabatty.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu).

Krok 3

Wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut na kratkę do ostygnięcia.

Następnie kroimy ostrym nożem w paski o szerokości 1 cm.

Wykładamy ponownie na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 8 minut, po czym odwracamy wszystkie ciasteczka i pieczemy kolejne 8 minut.

Krok 4

Podanie:
Najbardziej lubię maczać biscotti w kawie lub herbacie. Włosi lubią je maczać w słodkim, deserowym winie Vin Santo.

Jeśli lubicie możecie do ciasteczek zamiast migdałów dodać inne orzechy np. laskowe lub pistacje. Dodatkowego aromatu nada ciasteczkom kandyzowana skórka z cytryny, pomarańczy, czekolada, czy też suszona żurawina.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×