Faworki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 0.75 szklanki śmietany 18% (gęstej)
- 1 łyżeczka octu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut (aż będzie miękkie i delikatne). Odłożyć na kila minut, aby odpoczęło. Ciasto podzielić na mniejsze części i po kolei rozwałkować bardzo cienko. Nie podsypywać zbyt dużo mąki, bo tłuszcz podczas smażenia będzie się pienić i przypalać. Ciasto powinno być tak cienkie, że prześwitywać przez nie będzie stolnica. Następnie radełkiem wycinać z ciasta prostokąty o szerokości 2-3 cm i długości ok. 10-15 cm. Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż i przełożyć jeden koniec przez rozcięty środek.
W rondlu rozgrzać tłuszcz do temperatury 165-175°C (jeśli nie macie termometru, można to sprawdzić wrzucając kawałek suchego chleba do rozgrzanego tłuszczu, jeśli zarumieni się po 30-40 sekundach to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę). Faworki smażyćy z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone należy osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprószyć cukrem pudrem lub zmielonym cukrem waniliowym.
http://domowe-wypieki.com/faworki/