Mini mazurki „Peanut butter & Jelly”
Składniki
Ciasto kruche
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja
- 0.5 opakowania masła orzechowego
- 150 g dżemu wiśniowego
- 160 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 2 łyżki mleka
- 150 g orzeszków ziemnych w karmelu
- 18 wisienek koktajlowych
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Dodać posiekane masło oraz jajka i zagnieść ciasto.
Otrzymane ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego 18 kółeczek. Ze skrawków zrobić 18 cienkich wałeczków na obramowanie ciastek - każdy wałeczek położyć na obwodzie kółeczka i docisnąć go lekko widelcem.
Ciastka przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spód każdego z nich ponakłówać widelcem. Na wierzchu ciastek poukładać kwadratowe kawałki papieru śniadaniowego (12 x 12 cm) i wysypać na nie po jednej łyżce ryżu, tak aby ryż wypełnił zagłębienie w ciastku.
Mazurki piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 18 minut. Po tym czasie zdjąć z ciastek papier śniadaniowy z ryżem i wstawić je do piekarnika na jeszcze 3 minuty. Wystudzić.
Krok 2
Każdy spód posmarować (w kolejności) jedną łyżeczką masła orzechowego i jedną łyżeczką dżemu.
Czekoladę wraz z masłem i mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej, otrzymaną w ten sposób polewą czekoladową oblać wierzch każdego mazurka.
Orzeszki pokruszyć lekko w malakserze i posypać nimi mazurki. Na środku każdego ciasteczka położyć dla dekoracji wisienkę koktajlową.