Maślane ciasteczka
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 180 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0.5 łyżeczki kardamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy ciasteczka foremką do ciastek lub szklanką, mniej więcej wielkości naszego stempelka. Wykładamy na formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy na około 10 minut do lodówki. Wyjmujemy i odciskamy stemplekiem kształt. Pieczemy około 10-15 minut w 170 stopniach, do zarumienienia się. Studzimy na kratce kuchennej. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.