Kokosowe tartaletki
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- żółtko
- 2 łyżeczki zimnej wody
- wiórki kokosowe
nadzienie
- 200 g kremówki
- 50 g białej czekolady
- 150 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć foremki do tartaletek. Docisnąć lekko. Nadmiar ciasta usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200ºC przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na wystudzone korpusy wysypać po 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych.
Krok 2
Nadzienie: Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym czasie kremówkę podgrzać z mlekiem kokosowym (z puszki), nie doprowadzić do wrzenia. Dodać czekoladę połamaną na kostki i odstawić na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie wymieszać. Dodać namoczoną żelatynę i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawić do przestudzenia. Ciepłą masę wylać na kruche korpusy z wiórkami. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Udekorować wiórkami białej czekolady i podawać.