Brownie
Składniki
- 120 g mąki pszennej
- 200 g gorzkiej czekolady
- 280 g masła
- 200 ml wody
- 3 szt jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować syrop czekoladowy. W tym celu cukier i cukier waniliowy rozpuścić w rondelku z 200 ml wody. Dodać czekoladę połamaną w kostkę oraz masło (również pokrojone w kostkę). Po dokładnym rozpuszczeniu uzyskaniu jednolitej konsystencji zdjąć z ognia i odstawić.
Krok 2
W misce od miksera umieścić mąkę oraz jajka. Miksować przez chwilę. Następnie cienkim strumieniem dodawać syrop czekoladowy. Dokładnie wymieszać.
Krok 3
Masę przełożyć do formy na muffinki. Piec przez ok. 10 minut w temp. 200ºC lub 20 minut w 180ºC.
Jeśli chcecie uzyskać prawie płynną masę w środku ciasta zmniejszcie czas ich pieczenia.
Podawać ciepłe, z bitą śmietaną lub gałką lodów o dowolnym smaku.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/brownie-wedug-anny-starmach.html#more