Piernikowe domki
Składniki
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 75 g miodu
- 25 g cukru
- 30 g masła
- 1 jajko
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0.5 opakowania przyprawy do piernika
lukier
- 1 białko
- 2-3 szklanek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuścić masło z miodem i ostudzić. Do miski przesiać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Dodać cukier i ostudzoną masę z masła i miodu i zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować cienki na blaszce i wycinać kolejne elementy domku według szablonu. Piec ok. 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Krok 2
Po upieczeniu, elementy domku odstawić do wystudzenia. W tym czasie wymieszać mikserem białko z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (bez ubijania białka na pianę). Lukier przełożyć do woreczka strunowego. Odciąć jeden z rogów tworząc mały otwór.
Połączyć ściany chatek i udekorować lukrem ;)