Korzenne amarantuski
Składniki
- 110 g mąka gryczana
- 70 g mąka z amarantusa
- 50 g ksylitol
- 40 g miód gryczany
- 30 g olej kokosowy (ewentualnie masło)
- 1 szt jajko
- 0.5 łyżeczki soda
- 0.5 łyżeczki przyprawa korzenna
- kostki czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc.
Krok 2
Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 3
Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować ciasteczka. Można wykorzystać również czerwone cukiereczki, które przyklejane są również na czekoladę.