Ciasto gryczane z jabłkami na jaglano-dyniowym spodzie
Składniki
- 100 g kasza jaglana
- 1.5 szklanki mleko kokosowe
- pół szklanek kylitol
- 4 łyżki mąka gryczana
- 50 g zmielonego słonecznika
- 3 L jabłko
- 100 g dynia
- 2 szt jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Przygotowanie:
Krok 1
kaszę jaglaną płuczemy
-dynie drobno kroimy
-mleko zagotowujemy, dodajemy kaszę, olej, dynię i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy
-dodajemy kilka łyżek wody/mleka roślinnego, połowę ksylitolu i blendujemy na gęsty krem
-do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, zmiksowany słonecznik, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy
-małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
góra:
-białka jaja oraz resztę ksylitolu przekładamy do miski i miksujemy do uzyskania sztywnej piany
-dodajemy żółtka i miksujemy na wolniejszych obrotach i powoli dodajemy mąkę gryczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na spód jaglany.
-jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki
-jabłka kroimy na większe kawałki i lekko wciskamy na wierzchu
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 45minut
-studzimy