kruche babeczki z kremem miętowym i truskawkami
Składniki
ciasto
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 szt żółtko
krem
- 200 g kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- świeża mięta
- cukier puder do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę oraz cukier puder przesiać do miski. Dodać posiekane, zimne masło i wyrobić robotem z hakiem do powstania kruszonki. Wbić żółtko i wyrabiać do połączenia składników. Zagnieść przez chwilę w dłoniach gładkie ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na równy placek i przy pomocy szklanki lub wykrawaczki wycinać kółka. Plackami ciasta wyłożyć foremki do babeczek, ciasto przykryć kawałkami papieru do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec w 200ºC przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut do złotego koloru. Upieczone korpusy wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Krem: kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i dodawać stopniowo mascarpone. Na koniec wmieszać cukier puder (ok. 3-4 łyżki) oraz miętę. Całość dobrze połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na wystudzone korpusy. Dekorować świeżymi truskawkami.