„Pasiaste” ciasteczka

Dodany przez: Domowe Wypieki (więcej moich przepisów)

Proste w wykonaniu i bardzo efektowne. "Pasiaste" ciasteczka - poznaj mega prosty przepis.
Obejrzane: 1466
Porcje: 45
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

  • 120 g cukru pudru
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 białka
  • 300 g masła
  • 0.25 łyżeczki barwnika w proszku czerwonego
  • 100 g całych migdałów

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Wszystkie składniki wyżej wymienione zważyłam i podzieliłam na połowę. Każde ciasto robiłam osobno, aby barwnik w proszku lepiej wymieszał się z ciastem.
60g cukru pudru, barwnik w proszku oraz 225g mąki przesiać do miski. Masło (150g) posiekać i zagnieść z resztą składników. Następnie dodać białko, pastę waniliową, ponownie wyrabiać - aż ciasto będzie gładkie, a kolor ciasta będzie jednolicie czerwony.
Z pozostałymi składnikami postępujemy podobnie, ale już bez barwnika.
Gotowe ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Krok 2

Po schłodzeniu ciasta, rozwałkować je na 2 mm i podzielić na paski ok. 5-6 cm. Układać na przemian czerwone i jasne paski - jeden na drugim, tworząc jakby sztabę; co 3 warstwy układać na paskach równolegle migdały w odstępach ok. 2-3 cm. Przykrywać kolejnym paskiem. Czynności powtarzać do wyczerpania pasków ciasta (paski ciasta układałam na folii spożywczej, żeby łatwiej je było ściągać).

Powinien wyjść długi, prostokątny sześcian, który należy delikatnie rozwałkować, dosłownie tylko "tam i z powrotem", żeby migdały ułożyły się w cieście - ja przewałkowałam też bardzo lekko po bokach. następnie delikatnie zawijamy sześcian w folię i wkładamy na 2 h do zamrażalnika, najlepiej tam, gdzie mamy najwyższą temperaturę, jeśli mamy tylko jedną komorę, po godzinie możemy wyciągnąć ciasto. Powinno być wyraźnie zmrożone, ale nie na kamień! Piekarnik rozgrzewamy do 185°C.
Odwijamy do 1/3 ciasto z folii i bardzo ostrym (!) nożem kroimy ciasto z węższej strony na plastry ok. 1 cm, (ja kroiłam ciasteczka na zwykłej maszynce do krojenia chleba polecam ten sposób bo bardzo dobrze się kroją) :).
Od razu kładziemy plastry na wyłożoną papierem blachę, pieczemy ok. 12-15 minut, uważając, żeby się nie spiekły, bo nie będzie ładnego efektu. Studzimy na kratce, a całkiem zimne wkładamy do szczelnego pojemnika lub puszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×