Pierniczki
Składniki
- 30 dkg mąki pszennej
- jajo
- 100 ml mleka
- 12 dkg cukru
- 3 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika
Przygotowanie:
Krok 1
Podgrzewamy w rondelku miód i dodajemy do mąki. Szybko mieszamy na jednolitą masę.
Krok 2
Do tej masy dodajemy sodę, kakao cukier oraz przyprawę do pierników i wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i wbijamy jajko – ponownie mieszamy i dolewamy ciepłe mleko.
Krok 3
Dokładnie wymieszane ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i wyrabiamy je do gładkości. Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na grubość około 4 mm.
Krok 4
Teraz następuje etap, w którym znacznie aktywniej mogą się włączyć nasze dzieci. Mianowicie wycinamy przy pomocy foremek dowolne kształty lub lepimy je ręcznie (świetne ćwiczenie manualne dla dzieci:)). Z okazji świąt proponuje głównie kształty gwiazdek i choinek. Pierniczki przekładamy na blachę do piekarnika nastawionego na 180 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe pierniki dekorujemy wedle naszej fantazji i fantazji dzieci. Głównie polecam czekoladowe polewy i lukier, w tym celu wykorzystać możemy również domowe konfitury i specjalnie w tym celu przygotowane posypki.
Smacznego i dobrej zabawy!