Buraczkowe muffinki
Składniki
ciasto
- 1 i 1/2 szklanek mąki pszennej
- 0.5 szt cukru
- 0.5 szklanki oleju
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 burak
- 1 jajko
lukier
- 0.5 szklanki cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Buraka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Krok 2
Białka ubić na pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie stopniowo dodawać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, jajko i buraka. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodać trochę oleju i dokładnie wymieszać.
Krok 3
Formę do babeczek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 2/3 ich wysokości.
Krok 4
Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Krok 5
W tym czasie cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, aż powstanie gęsta masa (jeśli będzie za rzadka, dodać więcej cukru pudru). Lukrem pokryć wierzch wystudzonych babeczek. Podawać.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/04/buraczkowe-muffinki-i-weekendowy-wypad.html#more