Świąteczne pierniczki
Składniki
- 400 g mąki
- 130 g cukru
- 100 g masła roztopionego
- 100 g miodu
- 2 jajka
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski przesiewmy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy foremki wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są dość twarde, ale po jakimś czasie zmiękną.
Lukier
Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Lukier w czasie pracy może zgęstnieć. Wtedy należy dodać odrobiną wody lub soku z cytryny. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/swiateczne-pierniczki/