Świąteczne pierniczki

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Pierniczki to tradycja związana ze świętami Bożego Narodzenia, głęboko zakorzeniona w polskiej kulturze. Już sam zapach podczas pieczenia wprowadza nas w świąteczny nastrój. Ich wypiekanie to przede wszystkim wielka frajda dla dzieci. One przecież najbardziej lubią wycinanie z ciasta różnych kształtów. A świąteczne pierniki mają tę zaletę, że mogą przybierać różnorodne formy. Od świętych Mikołajów, choinek, bombek choinkowych - po ludziki w świątecznym przebraniu. Ten przepis jest o tyle dobry, że nie wymaga pieczenia ich kilka tygodni przed świętami. Ale zdecydowanie są najlepsze, kiedy poleżą przynajmniej dwa tygodnie, dlatego polecam je przygotować trochę wcześniej.
Obejrzane: 563
Porcje: 20
Przygotowanie: 30 min
Trudność:

Składniki

  • 400 g mąki
  • 130 g cukru
  • 100 g masła roztopionego
  • 100 g miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Lukier:
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • łyżka soku z cytryny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski przesiewmy mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest lekko klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Przy pomocy foremki wycinamy pierniczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 8-10 minut. Czas pieczenia jest zależny od wielkości i grubości pierniczków. Upieczone pierniczki studzimy na kratce. Początkowo pierniczki są dość twarde, ale po jakimś czasie zmiękną.

Lukier

Do białka dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Ilość cukru zależy od wielkości jajka. Dodajemy sok z cytryny lub ulubiony aromat i mieszamy. Lukier powinien być dość gęsty. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pierniczki. Lukier w czasie pracy może zgęstnieć. Wtedy należy dodać odrobiną wody lub soku z cytryny. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/swiateczne-pierniczki/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×