Muffinki otrębami owsianymi i rodzynkami!
Składniki
Część sucha
- 2 szklanki otrąb owsianych lub pszennych
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka rodzynek
- 50 g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie cukru wanioliowego
Część mokra
- 2 szt jajka
- 1 szklanka mleka 2%
- 6 łyżek oleju
Przygotowanie:
Krok 1
Rodzynki namoczyć i odcedzić. Oprószyć mąką .
Krok 2
W pierwszej misce ( część mokra ): Jajka dobrze wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym . Dodać mleko i olej.
Krok 3
Część sucha Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać płatki, wiórki kokosowe, otręby i inne składniki suche. Wlać do tych składników zawartość pierwszej miski. Lekko wymieszać. Dodać rodzynki. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Na przygotowaną wysmarowaną formę ( ja mam prostokątną blaszaną formę na 24 nieduże muffinki) nakładamy ciasto – równo z formą .
Krok 5
Piekę 15 min w piekarniku ustawionym na 180 stopni ( dwie grzałki i termoobieg ) , ale warto za pierwszym razem wypróbować swój czas pieczenia muffinek.
Krok 6
Dodająć całą porcje otrąb owsianych uzyskamy bledsze mufinki, przy otrębach pszennych ciemniejsze. Mogą być stosowane wymiennie lub w różnych proporcjach w zależności od upodobań.