ptysie z craquelin
Składniki
craquelin
- 50 g brązowego cukru
- 50 g mąki
- 40 g masła
ciasto parzone
- 164 ml wody
- 60 g masła
- 100 g mąki
- 2 szt jajka
- 1 szczpyta szczypta soli
- KREM:
- 200 g kremówki 30% lub 36%
- 250 g mascarpone
- 200 g nutelli
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na craquelin umieścić w misce i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Wyjąć kiedy ciastka parzone zostaną wyciśnięte na blachę. Schłodzone craquelin rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 2-3 mm i wycinać kółka o średnicy ok. 3-4 cm. Uwaga: wałkowanie ciasta, wycinanie z niego krążków i przenoszenie ich może być problematyczne. Ciasto szybko się nagrzewa przez co może się rwać. Lepszym sposobem jest odrywanie niewielkich kawałków schłodzonego ciasta, wykonywanie z niego kulek i rozpłaszczanie w dłoni na krążki o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie układanie ich na ciastkach. Mamy wówczas lepszą kontrolę nad grubością ciasta i jego kształtem.
Krok 2
Ciasto parzone: wodę, masło oraz sól umieścić w rondlu i podgrzewać do zagotowania. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mieszając energicznie łyżką, podgrzewać do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą a ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera, dodać jedno jajko i miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Kiedy jajko się wchłonie, dodać kolejne i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i wyciskać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ciastka o średnicy ok. 4-5 cm. Przy wyciskaniu starać się nie pozostawiać czubków. Wierzch ciastek przykrywać przygotowanymi wcześniej krążkami. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoty kolor przez 25-30 minut (ja piekłem ok. 40-45). W trakcie pieczenia i suszenia nie otwierać drzwiczek. Po upieczeniu ciastka pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. W tym czasie ptysie powinny dosuszyć się wewnątrz. Kiedy ciastka wystygną, każde z nich przekroić na dwie części odkrawając górną część. Przygotować krem.
Krok 3
Krem: mascarpone utrzeć mikserem z nutellą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mascarpone z nutellą i dobrze wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na dolną część ciastka. Przykrywać czapeczką z craquelin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.