ptysie z craquelin

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Obejrzane: 621
Porcje: 25
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

craquelin

  • 50 g brązowego cukru
  • 50 g mąki
  • 40 g masła

ciasto parzone

  • 164 ml wody
  • 60 g masła
  • 100 g mąki
  • 2 szt jajka
  • 1 szczpyta szczypta soli
  • KREM:
  • 200 g kremówki 30% lub 36%
  • 250 g mascarpone
  • 200 g nutelli
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Składniki na craquelin umieścić w misce i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Wyjąć kiedy ciastka parzone zostaną wyciśnięte na blachę. Schłodzone craquelin rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na cienki placek o grubości 2-3 mm i wycinać kółka o średnicy ok. 3-4 cm. Uwaga: wałkowanie ciasta, wycinanie z niego krążków i przenoszenie ich może być problematyczne. Ciasto szybko się nagrzewa przez co może się rwać. Lepszym sposobem jest odrywanie niewielkich kawałków schłodzonego ciasta, wykonywanie z niego kulek i rozpłaszczanie w dłoni na krążki o średnicy ok. 3-4 cm, a następnie układanie ich na ciastkach. Mamy wówczas lepszą kontrolę nad grubością ciasta i jego kształtem.

Krok 2

Ciasto parzone: wodę, masło oraz sól umieścić w rondlu i podgrzewać do zagotowania. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, dodać mąkę i mieszając energicznie łyżką, podgrzewać do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą a ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera, dodać jedno jajko i miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Kiedy jajko się wchłonie, dodać kolejne i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o okrągłym otworze i wyciskać na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia ciastka o średnicy ok. 4-5 cm. Przy wyciskaniu starać się nie pozostawiać czubków. Wierzch ciastek przykrywać przygotowanymi wcześniej krążkami. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoty kolor przez 25-30 minut (ja piekłem ok. 40-45). W trakcie pieczenia i suszenia nie otwierać drzwiczek. Po upieczeniu ciastka pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. W tym czasie ptysie powinny dosuszyć się wewnątrz. Kiedy ciastka wystygną, każde z nich przekroić na dwie części odkrawając górną część. Przygotować krem.

Krok 3

Krem: mascarpone utrzeć mikserem z nutellą. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do mascarpone z nutellą i dobrze wymieszać. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na dolną część ciastka. Przykrywać czapeczką z craquelin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×