Muffinki z michałkami
Składniki
ciasto
- 85 g mąki
- 60 g masła
- 60 g posiekanych michałków
- 50 g cukru
- 15 g kakao
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
- 200 ml kremówki 36%
- 100 g serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Wykonać ciasto: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać jajko. Nadal miksując dodawać stopniowo mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Na koniec wsypać drobno posiekane cukierki i wymieszać łyżką. Formę do muffinek napełniać ciastem. Piec w 190ºC przez 15-20 minut. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dostawić do przestudzenia. W tym czasie kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połączyć. Całość schłodzić w lodówce przez 30 minut. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na babeczki. Pozostałe cukierki pokroić wzdłuż i wbijać i wbić w krem.
Smacznego! :)