Miłosne markizy
Składniki
Ciasteczka kokosowe
- 75 g mąki kokosowej
- 50 g mąki ryżowej
- 60 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżka wody
Krem czekoladowy
- 2 szklanki napoju roślinnego
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- banan
- 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ksylitol
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTECZKA KOKOSOWE
Ksylitol umieścić w małym naczyniu dolać dużą łyżkę wody i całość podgrzać (np. w mikrofali) do częściowego rozpuszczenia ksylitolu. Następnie wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Ciasto zagnieść i pozostawić na kilka minut do napęcznienia. Ubić palcami (bardzo mocno) porcje ciasta w wybranych foremkach. Piec w 180’C ok 10 minut. Po upieczeniu pozostawić w formach i odstawić do całkowitego wystudzenia aby się nie połamały.
Krok 2
KREM CZEKOLADOWY
Napój roślinny ( (u nas sojowe) wlać do garnuszka, wsypać kaszkę i podgrzać całość co chwilę mieszając. Gotować kaszkę około 15 minut na dużym ogniu, następnie zmniejszyć i jeszcze 10 minut trzymać pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Całość najlepiej zostawić (nie gotować) na około 30 minut pod przykryciem, aby kaszka jak najbardziej wchłonęła płyn i przestygła. Następnie dodać kakao, banan, ksylitol i skrobie. Wszystko dokładnie zblendować. Znów na małym ogniu podgrzać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje jak budyń. Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) nakładać do szprycy i wyciskać na ciasteczka (można to zrobić bez szprycy ale trzeba uważać, żeby tak gęstą masą nie połamać ciasteczek). Kolejne ciasteczka nakładać na krem, aby powstały markizy.