Pączki hiszpańskie
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 2-3 łyżek gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Pączki
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa w spray'u. Na papierze wyciskamy gniazda o średnicy około 6-8 cm. Następnie przy pomocy nożyczek wyciąć kwadraty tak, aby każdy pączek znajdował się na jednym kwadracie. Na rozgrzany olej kładziemy pączki do góry nogami w raz z papierem. Po chwili smażenia papier z łatwością odejdzie od pączków. Wtedy należy go wyjąć. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyjmujemy na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Lukier
Do cukru pudru dodajemy wrzątek i sok z cytryny. Ucieramy do uzyskania gładkiego lukru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy pączki.
Krok 3
- papier do pieczenia można pociąć wcześniej na kwadraty o szerokości 10 cm i na tak przygotowany papier wyciskać gniazda
- ciasto można również upiec, tak jak ptysie
- do garnka należy nalać tyle oleju, by pączki po włożeniu nie dotykały dna