Kruche babeczki z truskawkami
Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 120 g miękkiego masła
- 240 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli ( jeśli używamy masła niesolonego )
Krem do babeczek
- 250 g serka mascarpone
- sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżek cukru pudru
- biała czeklada do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
masło wymieszać z cukrem pudrem i mąką ( oraz szczyptą w soli w przypadku użycia masła niesolonego ), następnie dodać jajko i wszystko szybko zagnieść ale tylko do połączenia składników,
Krok 2
następnie rozwałkować i wycinać małe kółka ( nawet nożem, mogą być nieregularne, ale w miarę przypominające koło :) ),
Krok 3
wycięte kółka włożyć do formy na muffinki delikatnie dognieść do dna i boków i wstawić do lodówki na ok. 20 minut ( z ilości którą podałam wyszło mi 12 babeczek ),
Krok 4
kiedy ciasto będzie się chłodzić przygotować serek, wycisnąć sok z cytryny i dobrze wymieszać z cukrem pudrem i wstawić do lodówki,
Krok 5
formę z babeczkami wyjąć z lodówki, na wszystkie babeczki wyłożyć papier do pieczenia a na papier wysypać ryż, groch, fasolę lub kulki ceramiczne ( żeby papier nie naruszył ciasta przed włożeniem do babeczek najlepiej papier pomiąć w rękach ),
Krok 6
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 8-10 minut, następnie wyjmujemy formę, wyciągamy papier i dopiekamy ok. 3-4 minut
Krok 7
babeczki odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyciągamy z foremek
Krok 8
wykładamy po łyżce nadzienia serowego a na nim po truskawce i posypujemy startą białą czekoladą.