Pierniczki lebkuchen
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 150 g miodu
- 80 g mąki migdałowej
- 80 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Suche składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Masło i miód rozpuścić w rondelku na niewielkim ogniu. Przestudzić. Ciepłą mieszankę maślano-miodową dodać do suchych składników i połączyć mikserem.
Gotowe ciasto formować w niewielkie kulki i układać na blasze zachowując odstępy. Ciastka lekko spłaszczyć łyżką. Piec w 180°C przez ok. 12 minut. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2
W tym czasie przygotować lukier. Do cukru pudru dodawać stopniowo po jednej łyżce gorącej wody cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie powinno być za dużo wody, wtedy lukier będzie spływał z pierniczków. Nie powinien też być zbyt gęsty ponieważ trudno będzie pokryć nim ciastka.
Smacznego! : )