Sonhos = portugalskie marzenia Wigilijne
Składniki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 150 g mąki
- 4 jaja
- 3 g soli
- 1 L oleju do smażenia
- cukier+cynamon do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Wodę gotujemy z masłem i solą. Doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
Dodajemy całą mąkę.
Krok 3
Zdejmujemy z ognia. Cały czas mieszamy, do momentu,kiedy ciasto będzie się odklejało od garnka i wystygnie – ok. 10-15 min.
Krok 4
Dodajemy pierwsze jajko. Wyrabiamy do momentu, kiedy dobrze połączy się z ciastem. I tak stopniowo dodajemy kolejne jajka. W efekcie otrzymamy gęste, błyszczące ciasto. Zajmie nam to ok. 15-20 minut.
Krok 5
Tak wyrobione ciasto zostawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło.
Krok 6
Wlewamy do garnka olej ; kiedy dobrze sie zagrzeje zmniejszamy ogień.
Krok 7
Przy pomocy dwóch łyżek do herbaty formujemy kulki średniej wielkości, które wrzucamy na rozgrzany olej. Powoli smażymy na wolnym ogniu, tak by urosły i zazłociły się. Jeśli usmażymy je zbyt szybko, nie będą miękkie i nie otworzą się.
Potrzebujemy ok. 1 h, by usmażyć tę porcję ciasta.
Krok 8
Po usmażeniu wykładamy „marzenia” na papier, który wchłonie nadmiar oleju.
Krok 9
Obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Krok 10
Serwujemy gdy wystygną.