Pierniczki z mąki gryczanej
Składniki
- 200 g mąka gryczana
- 150 g mąka z amarantusa
- 100 g mąka kukurydziana
- 2 szt jajka
- 60 g masło
- 80 g miód
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżka przyprawa do pierników
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 szklanka cukier puder
- 1 szt białko jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać miód , cukier i przyprawy.
Krok 2
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
Krok 3
Dodać jajka, wymieszać.
Krok 4
Wmieszać mąkę gryczaną, z amarantusa oraz sodę.
Krok 5
Wlać płynne składniki i zmiksować końcówkami "hak".
Krok 6
Wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej.
Krok 7
Rozwałkować na podsypanym mąką ryżową lub ziemniaczaną blacie, na grubość ok. 0,5 cm
Krok 8
Wyciąć foremką ciastka, zrobić dziurki słomką do napojów.
Krok 9
Ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach.
Krok 10
Włożyć do nagrzanego do 170 st piekarnika, piec ok. 15 minut.
Krok 11
Udekorować lukrem wymieszanym ze szklanki cukru-pudru i połowy białka.