Korzenne biszkopty
Składniki
- 90 g miękkiego masła
- 125 g mąki
- 100 ml miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- 0.25 łyżeczki soli
- 50 g cukru
- 1 szt jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy przesiać do miski, odstawić. Mało utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbić jajko i dalej miksować do dokładnego połączenia składników. Następnie dodać miód, skórkę z pomarańczy i połączyć. Na koniec, cały czas ucierając, dodawać stopniowo suche składniki (po jednej łyżce). Z gotowego ciasta (dosyć luźne i lepiące) formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (ok. 30 g) i obtaczać w cukrze. Gotowe kulki układać na blasze do piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczać. Piec w 175ºC przez ok. 15 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, wtedy lekko stwardnieją.