Serowe choinki z kminkiem
Składniki
- 10 dkg ser żółty np Radamer
- 20 dkg mąka pszenna
- 3 łyżki śmietana 18%
- 12 dkg masło
- sól
- kminek w ziarenkach
- pieprz cayenne
- 1 szt białko jaja
Przygotowanie:
Krok 1
Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej,wymieszać na stolnicy z mąką,dodać masło oraz śmietanę i szczyptę proszku do pieczenia, zagnieść ciasto,owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i za pomocą foremki do ciasteczek wycinać choinki,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem,posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem jaja posypać pieprzem cayenne oraz kminkiem.Wstawić do nagrzanego do 190*c i piec około 15 minut-aż się zrumienią delikatnie. Serwować z gorącym barszczem czerwonym.