Słodkie fantazje

Dodany przez: nastka111 (więcej moich przepisów)

Słodkie fantazje to pierniczki, które w moim domu są podstawowym świątecznym smakołykiem. Uwielbiamy je dekorować z całą rodziną, a w tym roku pierwszy raz zbudowaliśmy domek z piernika. Słodkie fantazje = świetna zabawa dla najbliższych!
Obejrzane: 801
Porcje: 30
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

Ciasto na pierniczki

  • 250 g cukru pudru
  • 250 g miodu
  • 80 g masła
  • 3 jaja
  • 700 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki imbiru
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1.5 łyżeczki Mixed Spice
  • 0.5 łyżeczki ziela angielskiego

Lukier

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą). Nie podgrzewaj jednak zbyt mocno, ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.

Krok 2

W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy (mielony imbir, startą gałkę, mielone ziele angielskie). Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde.

Krok 3

Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na około 24 godziny (nie dłużej).

Krok 4

Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.

Krok 5

Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 - 180°C przez 10 - 12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).

Krok 6

Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.

Krok 7

Lukier: cukier połącz z gorącą wodą i rozmieszaj by nie było grudek. Podziel na kilka miseczek i dodaj barwniki spożywcze. Dekoruj za pomocą worka cukierniczego.

Krok 8

Jeśli chcesz upiec domek z piernika, wykrój z rozwałkowanego ciasta dach, boki domku i podstawę. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz tak samo jak pierniczki. U mnie domek z piernika ozdobiony jest lukrem i różnymi cukierkami. Smacznego:)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×