Słodkie fantazje
Składniki
Ciasto na pierniczki
- 250 g cukru pudru
- 250 g miodu
- 80 g masła
- 3 jaja
- 700 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1.5 łyżeczki Mixed Spice
- 0.5 łyżeczki ziela angielskiego
Lukier
- 10 łyżek cukru pudru
- 4 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Do miski wsyp cukier puder. Dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą). Nie podgrzewaj jednak zbyt mocno, ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
Krok 2
W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy (mielony imbir, startą gałkę, mielone ziele angielskie). Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde.
Krok 3
Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na około 24 godziny (nie dłużej).
Krok 4
Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.
Krok 5
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 - 180°C przez 10 - 12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).
Krok 6
Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty. Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Krok 7
Lukier: cukier połącz z gorącą wodą i rozmieszaj by nie było grudek. Podziel na kilka miseczek i dodaj barwniki spożywcze. Dekoruj za pomocą worka cukierniczego.
Krok 8
Jeśli chcesz upiec domek z piernika, wykrój z rozwałkowanego ciasta dach, boki domku i podstawę. Następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz tak samo jak pierniczki. U mnie domek z piernika ozdobiony jest lukrem i różnymi cukierkami. Smacznego:)