Waniliowe rurki
Składniki
Ciasto
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 0.5 szklanki śmietany
- 25 dkg maragaryny
- 2 jaja
- sól
Krem waniliowo - budyniowy
- 1 szklanka mleka
- 12 dkg masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 opakowania cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Energicznie zagnieść i wyrobić gotowe ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. Wystudzone ciasto cienko wałkujemy. Kroimy na plastry około 2 cm i owijamy formy na rurki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Czas pieczenia około 10-15 minut, aż rurki staną się rumiane.
Krok 2
Połowę mleka zagotować z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Płyn wlać do gotującego się mleka i zrobić budyń. Odstawić do zupełnego wystudzenia.
Krok 3
Margarynę utrzeć na pulchną masę. Połączyć z ostudzonym budyniem i zmiksować razem na gładką masę. Nadziewać rurki przy pomocy szprycy cukierniczej lub foliowego rękawa. Gotowe rurki smakują najlepiej na 2 dniach leżakowania. Wierzch można posypać cukrem pudrem.