Szybkie holenderskie pierniczki zwane Kruidnoten
Składniki
- 115 g mąki tortowej T450
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- płaska łyżeczka startego imbiru
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki kakao (jeśli jest w przyprawie piernikowej to pomijamy)
- 60 g cukru pudru (najlepiej trzcinowy)
- szczypta soli
- 50 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Krok 1
UWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj mąki ma znaczenie.
Najpierw połączyłam sypkie składniki z masłem, do kruszonki dodałam miód i mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.
Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50 sztuk.
Krok 2
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
Szybko wyrabiamy (ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego masła).
Blachę wykładamy pergaminem.
Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego (czyli wielkości paznokcia kciuka) i formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom.
Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku na pierniczki.