Tarta z mieszanką koktajlową
Składniki
Ciasto
- 125 g mąki orkiszowej
- 125 g schłodzonego masła
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 zółtko
Na wierzch
- 500 g mieszanki koktajlowej odsączonej z syropu (brzoskwinia, ananas, czereśnia, winogrona)
- 50 g masła
- 80 g mąki orkiszowej
- 40 g cukru trzcinowego
- 20 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190*C.
Krok 2
Składniki na ciasto połączyć przy pomocy malaksera. Należy pamiętać, że składniki powinny się tylko połączyć.
Krok 3
Ciastem wylepić foremkę okrągłą do tart lub tortownicę o średnicy 26 cm.
Krok 4
Na wierzchu ułożyć owoce. Posypać kruszonką.
Krok 5
Piec 45-50 minut. Jesli ciasto zbyt szybko się zrumieni, należy przykryć je folią aluminiową.
Krok 6
Po upieczeniu lekko wystudzić.