Sernik dyniowy
Składniki
Spód
- 260 g ciastek digestive
- 40 g masła
- kilka łyżek masła
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Masa serowa
- 750 g serka zmielonego trzykrotnie
- 250 g serka mascarpone
- 3 szt jajka
- 3 szt żółtka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 450 g purre z dyni
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 100 g czekolady dobrej jakości
- 10 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasteczka wraz z masłem i mlekiem oraz przyprawą umieścić w malakserze/blenderze i zmielić na jednolitą, masę.
Spód tortownicy wyłożyć papierem.
Krok 2
Na spód i połowę wysokości boków tortownicy wklepać masę ciasteczkową, dokładnie, tak aby przylegała. Schłodzić 30minut w lodówce.
Krok 3
Wszystkie składniki na masę serową zmieksować razem, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Należy jednak uważać, aby nie miskować zbyt długo, aby nie napowietrzać masy za wiele.
Gotową masę wlać na schłodzony spód ciasteczkowy.
Krok 4
Piec w temperaturze 150stopni w kąpieli wodnej (tortownicę wsadza się do większej foremki z wodą, tak aby sięgała połowy wysokości tortownicy), jednak sam sernik wsadzić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, po czym temperaturę natychmiast obniżyć.
Krok 5
Wyjąć, ostudzić i włożyć do lodówki na ok 12 godzin.
Po tym czasie wyjąć ciasto.
Krok 6
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika.