Zdrowe pierniczki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki imbiru
- 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 łyżek miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 75 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami.
Krok 2
Do mąki dodajemy płynny miód - mieszamy.
Krok 3
Następnie dodajemy jajo i olej - ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Krok 4
Ciasto rozwałkowujemy - wycinamy różnokształtne ciasteczka.
Krok 5
Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 - 15 minut.
Krok 6
Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.