Ciasteczka w kropeczki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej (niepełne)
- 0.5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szt jajko
- 0.25 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 0.5 laski wanilii
- 3 łyżki śmietany 12%
- 100 g kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
Krok 1
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, sodę, cukier, jajko i śmietanę. Dodać pokrojone w plastry masło, nasiona wanilii oraz kropelki czekoladowe. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki.
Krok 2
Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać. Piec ok. 12min w temp. 180st.