Trufle czekoladowe
Składniki
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 0.5 szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 150 g herbatników
- 1 szklanka mleka w proszku
- 1 szklanka bakalii
- 30 ml alkoholu
Przygotowanie:
Krok 1
Masło, cukier, kakao rozpuszczam na małym płomieniu, stopniowo dodaję mleko w ilości potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję! Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła
Krok 2
Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi
Krok 3
Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia. Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę.