Orzechowa chrupanka na rumowym miodzie
Składniki
- 500 g orzechy arachidowe
- 200 g orzechy laskowe
- 200 g orzechy nerkowca
- 300 g orzechy włoskie
- 0.5 opakowania cynamon
- 0.5 opakowania aromat rumowy
- 150 g miód stały
Przygotowanie:
Krok 1
W teorii wszystko wydaje się być proste, praktyka jednak Was zaskoczy. Przygotujcie sobie na ten przepis jakieś 2-3 godzinki łącznie. Może więcej…
Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 200 stopni i sprażenia orzechów. Wkładamy je, wysypane na wyłożoną folią lub papierem blaszkę, na 10 minut i w tym czasie warujemy przy drzwiczkach sprawdzając, czy nie przypalają się orzechy położone wyżej. W czasie prażenia warto raz mieszankę przemieszać.
Krok 2
Orzechy studzimy, wybieramy laskowe i układamy na ręczniku, zawijamy i rolujemy zawiniątko dłońmi, aby spadła gorzka , zbrązowiona skórka.
Krok 3
Wszystkie orzeszki wsypujemy do garnka, dodajemy miód, cynamon i połowę aromatu rumowego, podgrzewamy delikatnie do rozpuszczenia się miodu. Gorącą masę wykładamy do plastikowego pojemnika, porządnie ugniatamy, aby cała masa tworzyła zwartą strukturę i tak przygotowany pojemnik umieszczamy na minimum 2 godzinki w lodówce.
Krok 4
Zastygniętą chrupankę wyciągamy z pojemnika (nie podpowiem jak…kombinujcie…u mnie rozchylałam boki pudełka aż masa wypadła), kroimy w kosteczki nożem z piłką, powolnymi ruchami i…to już. Teraz pozostaje chrupankę umieścić w ładnym słoiczku, ozdobnym pudełeczku, lub po prostu na talerzyku i zjeść ciesząc się dźwiękiem łamanych orzechów i smakiem rumowego miodu. Pomysłowy , zdrowy i słodki prezent dla bliskich- taki od serca:)