Aromatyczne placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem
Składniki
- 1 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii) ½ szklanki komosy ryżowej ½ opakowania hummusu klasycznego Well Well 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper Na sos jogurtowo-hummusowy: ½ opakowania hummusu klasycznego Well Well 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Krok 1
1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy
5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Wskazówka: Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini
Gotowe! Wszystkiego Smacznego!
Well-well.eu
Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.