Stek z wołowiny na grzybach z masłem ziołowym podawany z puree z zielonego groszku
Składniki
- 200 g steku z polędwicy wołowej
- 1 cienki plaster słoniny
- 1 łyżka masła klarowanego
- sok z jednej cytryny
- otarta skóra z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego Kikkkoman
- 10 ml oliwy
- 10 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- zioła do smaku
- szczypta soli gruboziarnistej
- szczypta pieprzu kolorowego
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 0.5 szklanki rukoli
- sok z jednej limonki
- otarta skórka z limonki
- 1 oliwa truflowa do smku
- 1 łyżeczka masła
- pieprz biały do smaku
- kardamon do smaku
- imbir do smku
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- prawdziwki suszone
- różne kiełki
- 1 szalotka
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka sosu sojowego Kikkkoman
- olej
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- zioła (dowolne ulubione zioła,świeże lub suszone)
- świeże zioła, rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Marynata Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy otartą skórkę, wino czerwone, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oliwę wszystko dokładnie mieszamy
Krok 2
Stek z polędwicy delikatnie nacinamy tworząc kieszeń do której wkładamy przyprawiony plaster słoniny, zamykamy. Stek nacinamy i zbijamy siekaczem do mięsa. Tak przygotowane mięso wkładamy do marynaty.
Krok 3
Na patelnie wkładamy 2-3 łyżki masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy stek obsmażamy go z każdej strony po około 1 minucie, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Stek polewamy tłuszczem z pieczenia przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 6-12 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jaki stopień wysmażenia steku lubimy.
Krok 4
Smażone grzyby z kiełkami:
Do miseczki wkładamy prawdziwki , zalewamy je gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut
Krok 5
Całość przekładamy na patelnię i redukujemy ilość płynu, dodajemy posiekaną szalotkę łyżkę masła klarowanego
Krok 6
Smażymy, dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, pod koniec dodajemy kiełki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Masło ziołowe
Do miseczki wkładamy miękkie masło, dodajemy zioła dokładnie mieszamy.Formujemy dowolny kształt i wkładamy do zamrażalki
Krok 8
Limonkowe puree z zielonego groszku.
Ugotowany na półtwardo i zahartowany groszek przekładamy do miski dodajemy rukolę, masło, parmezan, sok i otartą skórkę z limonki.
Krok 9
Miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku oliwą truflową, solą, pieprzem, imbirem i kardamonem.
Krok 10
Na talerz wykładamy podgrzane puree, obok smażone grzyby z kiełkami na które kładziemy stek i kawałek masła ziołowego.