Kotlety z grochu z kaszą bulgur
Składniki
- 1 szklanka grochu obłuskanego
- 2 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- świeży koperek
- do smaku wegeta
- do smaku pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Groch zalać wodą, dodać przyprawy i zioła oraz czosnek i gotować do momentu aż wchłonie wodę i będzie można go zgnieść np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Kajzerkę namoczyć w mleku, cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Do masy grochowej dodać bułkę, cebulę, jajko, koperek|pietruszkę, doprawić pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w panierce i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Surówka: Kapustę pekińską pokroić, posolić i odstawić. Marchewkę i żółtą paprykę zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić i przelać wrzątkiem. Składniki połączyć i polać sosem przygotowanym z jogurtu greckiego, majonezu i 1 łyżeczki chrzanu cytrynowego.
Kaszę gotuje się tak samo jak ryż. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego!!!