Biała kiełbasa w piwie
Składniki
- 4 białe kiełbasy
- cebula
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml jasnego piwa
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- liść laurowy
- sól
Przygotowanie:
Krok 1
W misce robimy zalewę: mieszamy piwo, miód, musztardę, całość doprawiamy solą, dokładamy liść laurowy i rozdrobniony czosnek. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach i marynujemy godzinę w zalewie. Po tym czasie, na dno naczynia żaroodpornego wykładamy pokrojoną cebulę (można ją wcześniej krótko podsmażyć) na nią układamy kiełbasy i całość zalewamy marynatą. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut pod folią aluminiową. Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia, odwracając kiełbasę od czasu do czasu, żeby się przyrumieniła z obu stron.