Bigos z jarmużem
Składniki
- 1 kg białej kapusty
- 500 g jarmużu
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta pieprzu
- 1 szczpyta kurkumy
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę siekamy. Z jarmużu pozbywamy się zdrewniałych części i drobno kroimy. Warzywa przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do połowy wysokości warzyw. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Krok 2
Cebulę siekamy i przesmażamy na oleju rzepakowym.
Gdy kapusta będzie już miękka, odlewamy wodę. Dodajemy przecier oraz cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Mieszamy. Dusimy wszystko jeszcze chwilę razem.
Krok 3
Uwaga: polecam użyć nożyc kuchennych przy jarmużu. Ułatwia to wycinanie zdrewniałych części.