Kurczak w azjatyckiej glazurze z piwem
Składniki
Składniki na solankę:
- 3 łyżki soli
- 3 szklanki wody
- 350 ml ciemnego piwa
- 4 udka z kurczaka
Składniki na glazurę:
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1/3 szklanek mirinu
- 0.25 szklanki sosu sojowego
- 0.5 łyżeczki mielonego chili
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Krok 1
W małym garnku wymieszaj wodę z solą i postaw go na średnim ogniu. Mieszaj zawartość tylko do rozpuszczenia się soli, po czym wlej piwo. Odstaw do schłodzenia przynajmniej do temperatury pokojowej.
Krok 2
W dużej misce umieść kurczaka, zalej go solanką i przykryj luźno folią. Włóż do lodówki na min. 3 godziny, jednak nie dłużej niż na 24 godziny.
Krok 3
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 ° C. Wyłóż blaszkę do pieczenia (najlepiej z rusztem) folią aluminiową.
Krok 4
W małym rondlu wymieszaj trzepaczką piwo, mirin, sos sojowy, chilli, skrobię kukurydzianą i miód. Posta go na dużym ogniu, a jak zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj, aż lekko zgęstnieje do konsystencji syropu około 5 minut .
Krok 5
Wyjmij kurczaka z solanki, dokładnie go umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Umieść kurczaka na ruszcie i wysmaruj glazurą.
Krok 6
Wstaw do piekarnika na 45 do 55 minut, smarując kurczaka glazurą co 10-15 minut.