Boeuf Bourguignon – wołowina po burgundzku

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Wołowina po burgundzku to danie godne mistrzów, które teraz możesz zrobić w swoim domu! Warto zaopatrzyć się we wszystkie składniki dla tego aromatu.... :)
Obejrzane: 6137
Porcje: 8
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 900 g chudego mięsa wołowego z szynki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 100 ml brandy
  • 400 ml wino wytrawne czerwone
  • 20 małych pieczarek
  • 30 małych cebulek - szalotek
  • 2 łyżki mąki
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 500 ml rosołu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 szt listków laurowych
  • kilka gałązek tymianku
  • 0.5 pęczka natki pietruszki
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 500 g małych ziemniaków
  • szczypta cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso umyć, pokroić w kostkę mniej więcej w kawałki wielkości 5x 5 cm, dokładnie osuszyć. Boczek pokroić w plasterki a następnie w zapałki. Cebulę i czosnek posiekać. Marchewkę pokroić w kostkę. Do żeliwnej brytfanki (gęsiarki) wlać olej, dodać masło i wrzucić boczek. Dusić około 2 minut.

Krok 2

Wyjąć boczek, zlać tłuszcz do miseczki zostawiając około 2 łyżki. Następnie obsmażyć mięso na brązowy kolor z każdej strony (mięso najlepiej smażyć partiami).

Krok 3

Gdy kończymy smażyć ostatnią partię mięsa dodać cebulę, czosnek i marchewkę, chwilę obsmażyć, dodać mąkę, zamieszać, dusić około 3 minut.
Wlać brandy i zapalić.

Krok 4

Gdy brandy się wypali dokładnie wymieszać, wlać wino, 300 ml bulionu. Dodać pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pietruszkę, tymianek, szczyptę cukru oraz zioła i przyprawy. Przykryte wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1.5 – 2 godziny. W razie potrzeby dolać bulionu.

Krok 5

Obrać pieczarki i szalotki, podsmażyć na tłuszczu z boczku.

Krok 6

Ziemniaki ugotować al dente w osolonym wrzątku a następnie zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 7

Po około 2-ch godzinach do garnka z mięsem dodać grzyby i cebulki, ponownie przykryć garnek i dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie i delikatne.

Krok 8

5 minut przed końcem pieczenia dodać ziemniaki

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×