Gołąbki z kaszą jaglaną
Składniki
- 1 biała kapusta
- 3 szklanki kaszy jaglanej
- 3 cebule
- szczypta soli
- 2 łyżki pieprzu
- olej rzepakowy/olej konopny
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl. kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut).
Krok 2
Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia.
Krok 3
Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo konopny (ja użyłam tego i tego, bo uwielbiam smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz był wilgotny i się sklejał.
Krok 4
Ręką dobrze wymieszać kaszę. W liście kapusty zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu.
Krok 5
Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C.
Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego.