Gołąbki z kaszą jaglaną

Dodany przez: edith (więcej moich przepisów)

Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki, a pierwszy raz spróbowałam ich smaku na studiach. Świetne połączenie oraz fajnie współgrająca z kaszą pikantność to duży atut tego dania.
Obejrzane: 510
Porcje: 8
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 1 biała kapusta
  • 3 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 cebule
  • szczypta soli
  • 2 łyżki pieprzu
  • olej rzepakowy/olej konopny

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę jaglaną wsypać do garnka i zalać wodą, w proporcjach 1szkl. kaszy/2 szkl. wody. Posolić i gotować do miękkości (ok. 20 minut).

Krok 2

Z główki kapusty wyciąć głąb i umieścić ją w garnku z wodą. Zagotować i kolejno wyjmować odchodzące liście. Odstawić je do ostygnięcia.

Krok 3

Cebule pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na patelni. Cebulę dodać do ostudzonej kaszy. Kaszę z cebulą doprawić pieprzem, tak by były pikantne. Nie żałować go. Do farszu wlać olej rzepakowy albo konopny (ja użyłam tego i tego, bo uwielbiam smak i aromat obu). Ilość zależy już tylko od Was - ważne by farsz był wilgotny i się sklejał.

Krok 4

Ręką dobrze wymieszać kaszę. W liście kapusty zawijać porcje farszu. Gołąbki układać w naczyniu żaroodpornym. Pod spód i na wierzch ułożyć pozostałe liście kapusty, by gołąbki się nie przypaliły. Między gołąbki warto wlać trochę oleju lub bulionu.

Krok 5

Zapiekać w piekarniku około godziny w temp. 180 st.C.

Podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym, chociaż świetnie smakują także bez niego.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×