Migdałowe ravioli z rozmarynową ricottą i malinami
Składniki
ciasto:
- 175 g mąki pszennej typ "00"
- 50 g mielonych migdałów
- 2 szt jajek
- 1 szczpyta soli
nadzienie
- 250-300 g malin
- 100 g ricotty
- 0.5 łyżeczki suszonego rozmarynu, posiekanego
- 0.5 łyżki miodu
- 1 szt białka jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę połączyć z solą i mielonymi migdałami, zrobić dołek i wbić jajka, wszystko zgniatać do powstania elastycznego ciasta, następnie owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i podzielić na 4 części (części, z którymi nie pracujemy schować pod ściereczkę) Ciasto rozwałkować na cienkie placki, po czym na dwóch delikatnie odcisnąć szklanką tyle kółek, ile się da.
Ricottę połączyć z miodem i rozmarynem.
Na środek każdego kółka dodać łyżeczkę nadzienia z ricotty i 1 malinę. Boki kółek posmarować białkiem. Następnie przykryć pozostałymi plackami i docisnąć, aby zlepiły się w posmarowanych miejscach. Następnie wycinać szklanką ravioli. Pozostała ciasto ponownie rozwałkować i powtórzyć czynność.
Pozostałe maliny rozgnieść widelcem.
Ravioli wrzucić do gotującej i lekko osolonej wody i gotować ok 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawać z rozgniecionymi malinami i ricottą.