DOMOWA PEŁNOZIARNISTA TORTILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I SEZAMEM
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0.5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 pierś z kurczaka
- 0.5 czerwonej papryki
- 0.5 czerwonej cebuli
- kilka plastrów zielonego ogórka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego rafinowanego
- 1 łyżeczka majonezu lub serka kremowego
- 1 łyżeczka sezamu
- sól sodowo-potasowa
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Z mąki, wody, oliwy i szczypty soli, zagnieć ciasto. Podziel je na cztery równe porcje. Rozwałkuj je wałkiem na cieniutkie placki. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy talerza, wytnij okrągłe placki.
Krok 2
Opiekaj z obu stron przygotowane placki na rozgrzanej patelni, na małym ogniu, aż zaczną się rumienić.
Krok 3
Pokrój cebule w piórka, a paprykę w paski.
Krok 4
Na osobnej patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i paprykę z pokrojoną w paski piersią z kurczaka, przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem
Krok 5
Gotowy placek tortilli, posmaruj z jednej strony majonezem lub twarożkiem, ułóż dodatki z patelni i trochę pokrojonych w paski plastrów ogórka, posyp sezamem po całości. Zwiń placek w rulon