Sałatka z piersi z kaczki z fasolką szparagową, roszponką i karmelizowanymi orzechami nerkowca
Składniki
Sałatka i kaczka
- 4 piersi z kaczki
- 1 opakowanie roszponki Fit&Easy
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 16 pomidorków koktajlowych
- 1 cebula czerwona
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 200 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka cukru pudru
- 0.5 łyżeczki soli
Sos winegret malinowo - orzechowy i marynata
- 4 łyżki octu malinowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki octu balsamicznego z sosem sojowym
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotuj marynatę: wymieszaj ocet balsamiczny z sosem sojowym, 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki oleju z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi z kaczki posól i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włóż do marynaty. Dobrze zamieszaj, aby dobrze pokryła mięso i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.
Krok 2
Oczyszczoną z ogonków i umytą fasolkę szparagową ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i zanurz w lodowatej wodzie. Raz jeszcze odcedź.
Krok 3
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 3 łyżki miodu zmieszaj z cukrem pudrem i 1/2 łyżeczki soli. Włóż orzechy nerkowca i bardzo dobrze zamieszaj.
Na papierze do pieczenia ułóż orzechy. Postaraj się, aby się ze sobą nie stykały.
Wstaw do piekarnika na 3 minuty i wyjmij do ostygnięcia.
Krok 4
Na sos winegret zmieszaj ocet malinowy, 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine, 2 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Krok 5
Bardzo mocno rozgrzej patelnię. Osączone piersi z marynaty osusz na ręczniku papierowym. Smaż piersi skórką do dołu. Zmniejsz ogień i smaż mięso przez około 6 minut, aż tłuszcz się wytopi. Przełóż piersi na drugą stronę i smaż kolejne 4 minuty.
Przełóż piersi do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 8 minut.
Krok 6
Wyjmij piersi. Po 1 minucie pokrój w plastry.
Krok 7
Na talerzach ułóż roszponkę, fasolkę szparagową, orzechy nerkowca, pomidorki, kaczkę i posiekaną cebulkę.
Tuż przed podaniem polej sałatki sosem winegret.
Smacznego.